Zoekpictogram

Elke dag weer kun jij helpen dierenleed te voorkomen en natuur en milieu te beschermen. Dat kan door (vaker) plantaardig te eten of door te kiezen voor minder en diervriendelijker geproduceerde vlees- of zuivelproducten.

Eet (vaker) plantaardig

Plantaardig belegde boterhammen
Credit: Ella Olsson

Voor plantaardige producten hoef je al lang niet meer op zoek naar speciale winkels. Alle grote supermarkten bieden plantaardige vleesvervangers aan en in sommige supermarkten staat er een duidelijk ‘vegan’ label op het schap bij plantaardige producten.
Natuurlijk kun je ook gezond plantaardig eten zonder vlees- of zuivelvervangers door meer verse, niet verwerkte bewerkte ingrediënten te gebruiken. De websites van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme en van Proveg Nederland geven daarvoor handige tips.

Ontdek ook onze recepten voor plantaardige lekkernijen.

Toch vlees, melk of eieren?

Wil je toch (af en toe) vlees, eieren of zuivel eten? Ga dan voor minder en beter. Je helpt de dieren en de natuur door te kiezen voor kleinere hoeveelheden diervriendelijker geproduceerde producten. Wij raden je aan altijd te kiezen voor producten van dieren die buiten komen. Die herken je aan het keurmerk op de verpakking.

Let op het keurmerk

Een keurmerk staat altijd duidelijk op de verpakking, los van de merknaam. Let bij eieren, zuivel en vlees op het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming, het biologisch keurmerk en het Demeter keurmerk. Deze keurmerken worden verstrekt door een onafhankelijke organisatie, die scherpe eisen heeft opgesteld waaraan de producent moet voldoen. Die producent wordt regelmatig gecontroleerd door een andere, ook onafhankelijke organisatie. Houdt hij zich niet aan de regels, dan verliest hij het recht het keurmerk te voeren. Heeft een product geen van deze keurmerken maar claimt het wel diervriendelijk te zijn? Dan heb je geen garantie dat dit werkelijk het geval is.

Op onder andere eieren, kippen-, varkens- en rundvlees kun je het Beter Leven Keurmerk met 2 of 3 sterren aantreffen. De dieren kunnen naar buiten en hebben in de stal meer ruimte en comfort. Bijna alle lichamelijke ingrepen zijn verboden. Lees hier meer over het Beter Leven keurmerk.

Dit keurmerk garandeert meestal even hoog dierenwelzijn als het 3 sterren Beter Leven, het omvat ook een milieu-eisen. Zo mogen de dieren alleen biologisch voer krijgen uit de omgeving van de boerderij en moet de mest ook dichtbij gebruikt worden. Biologische producten zijn te koop in natuurwinkels en in de meeste supermarkten.

Dit keurmerk gaat nog een stapje verder dan het biologisch keurmerk. Het wordt gebruikt in de biologisch-dynamische landbouw. Dieren hebben er meer ruimte en er worden nog strengere eisen gesteld aan hun voer. Producten met dit keurmerk zijn te koop bij natuurvoedingswinkels.

Liever geen vis

Er zijn verschillende keurmerken voor wilde vis en kweekvis, zoals MSC en ASC. Deze zeggen meestal iets over de impact op de visstand en het milieu, maar niet over het vissenwelzijn. Er is momenteel geen vis in de supermarkt verkrijgbaar waar het welzijn op acceptabele wijze gewaarborgd is. Daarom raden wij af om vissen en visproducten, zoals visolie , te consumeren.
Wil je toch vis eten, dan kun je letten op de volgende keurmerken.

Dit keurmerk wordt gebruikt voor wilde vis. Overbevissing wordt tegengegaan en men probeert de schade aan het zeeleven zoveel mogelijk te beperken. Deze vis heeft een normaal leven in zee gehad, maar bij vangst en slacht wordt niet op het welzijn van de dieren gelet. De dieren hebben dus vrijwel altijd ernstig geleden bij de vangst en een pijnlijke dood gehad.

Dit keurmerk vind je op vissen en visproducten afkomstig uit kwekerijen. In deze kwekerijen wordt de impact op het milieu en het antibioticagebruik beperkt. Er gelden nog geen welzijnscriteria, tijdens de kweek, tijdens transport of bij de slacht.

Vis met het EKO- of Europees biologische keurmerk is altijd kweekvis. Het is het enige keurmerk dat wel enige, zeer beperkte, eisen stelt aan dierenwelzijn. De vissen leven minder dicht op elkaar, er mogen geen hormonen gebruikt worden en de waterkwaliteit is beter.

Wij voeren campagne om viskeurmerken ervan te overtuigen hun vissen beter te behandelen. Meer informatie vind je op Keurmerken voor vis.

Lees meer

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).