23-2-2010
BLOG: Redactie CIWF - 23 februari 2010
Onze boerderijkippen zijn afstammelingen van vogels die in de jungle van Zuidoost-Azië leven. Zowel de junglevogels als onze eigen kippen gebruiken 30 verschillende soorten roepen om groepsgenoten bijvoorbeeld te waarschuwen of op voedsel te wijzen. Kuikens communiceren al met hun moeder als ze nog in het ei zitten en jonge hanen hebben een ‘voedselroep’ om de hennen te laten weten dat er voedsel is gevonden.
Eerder dachten wetenschappers dat het begrijpen van verschillende soorten kreten en gegrom voorbehouden was aan slechts een paar zoogdiersoorten. Recent onderzoek wijst nu uit dat kippen een complexer taalsysteem hanteren dan eerder werd gedacht.
De voedselkreet van een jonge haan werd opgenomen en afgespeeld voor een groep kippen. De ene groep kippen had net drie maïskorrels gegeten, de andere groep niet. Als reactie op de kreet gingen alleen de kippen die nog niet hadden gegeten op zoek naar voedsel. De kippen die geen honger hadden, negeerden de kreet! Ze gingen niet zomaar op zoek naar voedsel als een automatische reactie op de kreet. Dit toont aan dat de kippen de kreet begrepen en een intelligente reactie hierop konden geven.
Een ander onderzoek wees uit dat kippen bereid waren om langer te wachten met het eten van iets lekkers als ze wisten dat langer wachten meer van dat lekkers zou betekenen. Geen kippen zonder kop dus!