14-9-2017
Blog: Geert Laugs - 14 september 2017
Regering neemt geen verantwoordelijkheid
Rond geitenhouderijen komt vaker longontsteking voor en jonge bokjes hebben in Nederland een gruwelijk leven. Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer. Toch weigert de regering maatregelen te nemen. Dat laat ze liever over aan de provincies, en aan..... de geitenhouders!
Gistermiddag kwam prof. Dick Heederik, die onderzoek doet naar de gezondheidseffecten van de vee-industrie, de Kamerleden vertellen dat rond geitenhouderijen meer dan gemiddeld longontsteking voorkomt. Het aantal gevallen van longontsteking veroorzaakt door geitenhouderijen schatte hij –alleen al voor Brabant en Gelderland- op 'enkele duizenden gevallen per jaar'. De oorzaak is volstrekt onduidelijk. Professor Heederik kondigde vervolgonderzoek aan om die te achterhalen.
‘Schrijnende’ toestanden bokjes
In de avond debatteerde de Kamer over het leed van de jonge bokjes – het bijproduct van de geitenhouderij. Begin dit jaar filmde dierenbeschermingsorganisatie Eyes on Animals in een bokkenmesterij verwaarloosde en dode dieren en ook de hierdoor gealarmeerde NVWA trof bij enkele bokkenmesterijen 'schrijnende' toestanden aan. De sterfte in deze bokkenmesterijen is hoog: 20% is geen uitzondering en in minstens één bedrijf was ze zelfs hoger dan 60%.
Toekomstige regeringspartijen laten verstek gaan
Opmerkelijk was dat de toekomstige regeringspartijen CDA en CU zelfs niet de moeite hadden genomen aan dit debat deel te nemen. De partijen die er wél waren (D66, GL, PvdD, PVV, SP, VVD) waren het erover eens dat er snel iets moet gebeuren om een eind te maken aan de wantoestanden in de bokkenmesterij. Daar was minister Kamp het mee eens. Toch ontraadde hij vervolgens alle ingediende moties die onder andere vroegen om maatregelen door de regering en om een tijdelijke, landelijke stop op de geitenhouderij. De regering vindt het voldoende dat provincies tijdelijk een stop op de geitenhouderij instellen, zoals Brabant en Gelderland onlangs deden. En dat de geitensector zelf met een plan van aanpak komt voor de bokjes.
Verantwoordelijkheid afschuiven
Daarmee is het debatje van gisteravond het zoveelste voorbeeld van een centrale overheid die weigert haar verantwoordelijkheid te nemen. Zij neemt onaanvaardbare gezondheidsrisico's voor lief en staat toe dat tienduizenden dieren worden blootgesteld aan de gevolgen van financieel winstbejag. In plaats van het afschuiven van verantwoordelijkheid naar sector en lagere overheden is een sterk centraal beleid op zijn plaats. Dat twee van de beoogde regeringspartijen niet eens aan het debat van gisteren deelnamen is echter een teken aan de wand.
Geert Laugs - Directeur Compassion in World Farming Nederland