Zoekpictogram

News Icon 9-1-2025

Blog: Geert Laugs 9 januari 2025

Wat gaat 2025 brengen voor de dieren? Graag kijk ik vooruit naar enkele belangrijke gebeurtenissen voor de dieren in het nieuwe jaar, in Nederland en in Europa.

Veel minder dieren

In eigen land kunnen we er niet omheen: de problemen die de industriële veehouderij veroorzaakt zijn immens. Uitstoot van broeikasgassen, vervuiling van bodem en water en vooral de stikstofcrisis vragen dringend om een effectieve aanpak, maar het kabinet geeft niet thuis. Onder het mom van zogenaamde 'innovatie' suggereert het technische lapmiddelen die vaak niet werken en bovendien het welzijn van de dieren schaden, zoals luchtwassers en speciale roostervloeren (om mest en urine te scheiden en ammoiakuitstoot te verminderen)

Wij blijven daarom strijden voor een echte oplossing, die wél werkt: een duurzame veehouderij, met veel minder dieren die allemaal naar buiten kunnen. Dat is beter voor dieren, mensen en de aarde.

Een koe, met naast haar haar kalf, graast op groen gras tegen een mistige achtergrond.
Foto: Jack Tummers

Dierwaardige veehouderij

In de eerste helft van dit nieuwe jaar moeten er betere regels komen voor het houden van dieren. Sinds vorig jaar staat namelijk in de wet dat de veehouderij in 2040 'dierwaardig' moet zijn en ze noemt het stoppen met kooien en pijnlijke lichamelijke ingrepen zelfs als voorbeeld.

Dat klinkt heel mooi, maar er schuilt een flinke adder onder het gras: de nieuwe maatregelen komen er alleen 'voor zover zulks redelijkerwijs kan worden verlangd' en zelfs het tijdstip waarop de dierwaardige veehouderij gerealiseerd moet zijn (2040) kan nog verder worden uitgesteld. Dat duurt natuurlijk veel te lang. Samen met jou blijven wij daarom opkomen voor een snel en volledig verbod van alle kooien in de veehouderij en voor andere maatregelen om het dierenleed tegen te gaan.

Zonder kooien

Ook in Europa staan belangrijke besluiten op het programma. De vorige Europese Commissie1 beloofde na ons succesvolle EU-burgerinitiatief "End the Cage Age - Stop de Kooien" niet alleen een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij, maar ook de hele, verouderde Europese dierenwelzijnswetgeving te moderniseren. Ze pakte echter niet door en het beloofde wetsvoorstel voor een kooiverbod bleef uit.

Nu, na de Europese verkiezingen, pakt de nieuwgekozen Commissie de draad weer op. Op de valreep van 2024 beloofde de nieuwe Eurocommissaris van dierenwelzijn te gaan werken aan nieuwe regels 'met prioriteit voor kooien'.

Wij blijven de nieuwe Commissie daarom nauwlettend volgen en we blijven onverminderd aandringen op een snel en volledig verbod van alle kooien in de veehouderij. Eén van de manieren waarop we dat doen is de rechtszaak die we vorig jaar startten om de Commissie aan haar woord te houden.

Bruin-witte kippen scharrelen in een groot veld met hoog gras tussen meerdere bomen.

Geen verre veetransporten

Op één van de vele pijnpunten in de veehouderij kwam de vorige Commissie wél met een wetsvoorstel. Dit jaar moeten het Europees Parlement en de landen van de EU besluiten over aanpassing van de dierenwelzijnsregels voor veetransporten. Vooral verre transporten veroorzaken heel veel dierenleed. Wij blijven daarom opkomen voor een einde van verre veetransporten en veel betere bescherming van dieren tijdens alle transporten. Met name de export vanuit de EU naar landen waar dieren nauwelijks beschermd worden, en vaak zelfs zonder verdoving geslacht, moet stoppen.

Beter voedsel

Niet alleen in Nederland en Europa, maar ook binnen de Verenigde Naties blijven we de discussie over een ander voedselsysteem aanzwengelen. Stoppen met de industriële veehouderij is niet alleen noodzakelijk om al het dierenleed dat deze veroorzaakt te beëindigen, maar ook om de aarde leefbaar en gezond te houden voor mensen, dieren en de natuur.

Op de klimaatconferentie (COP30) die eind 2025 wordt gehouden in Brazilië zullen we daarom onze 'End.it' petitie voor een ander voedselsysteem aanbieden aan de regeringsleiders die dan bijeenkomen. En vanzelfsprekend blijven we ons wereldwijd inzetten om grote bedrijven in de voedselsector, zoals supermarkten en voedselfabrikanten, over te halen diervriendelijker te produceren en over te schakelen op vooral plantaardig voedsel.

Dit is maar een kleine greep uit wat je dit jaar van Compassion in World Farming mag verwachten. Samen met jou, en onze collega's in steeds meer andere landen van de wereld, blijven we opkomen voor een veel kleinere en duurzame veehouderij, waarin alle dieren naar buiten kunnen!

Geert Laugs
Directeur CIWF Nederland

1 De Europese Commissie is het enige Europese politieke orgaan dat wetsvoorstellen kan doen, vergelijkbaar met de regering van een land.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).