Gepubliceerd op 12-3-2014
Deze week presenteerde de VN rapporteur voor het recht op voedsel, professor Olivier De Schutter, zijn eindrapport. In niet mis te verstane bewoordingen wijst hij op de nadelen van de vee-industrie voor gezondheid en milieu en dringt hij aan op een grondige herziening van het wereldvoedselsysteem.
Het terugdringen van de almaar groeiende vleesconsumptie is de eerste prioriteit volgens De Schutter. Er is immers nu al genoeg vlees om te voorzien in de voedselbehoefte en in de rijke landen heeft de hoge vleesconsumptie zelfs negatieve effecten op de gezondheid. Ze draagt bij aan chronische ziekten zoals obesitas, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.
Niet méér produceren
Bovendien stelt de rapporteur de vraag of het wel nodig is de voedselproductie te verhogen, zoals veel mensen beweren. Daarbij wijst hij er op dat de grote stijging van agrarische productie sinds het midden van de 20e eeuw niet heeft geleid tot het verdwijnen van de honger op aarde of tot een hogere voedingswaarde van de producten. Ook de enorme voedselverspilling wijst volgens dr. De Schutter niet op de noodzaak de productie van voedsel te verhogen.
Onhoudbaar
Daarbij gaat het niet alleen om het weggooien van voedsel, maar ook om de verspilling tijdens de productie van vlees. De stijging van de jaarlijkse vleesproductie tot 470 miljoen ton in 2050 die de FAO onlangs verwachtte noemt De Schutter compleet onhoudbaar. Een derde van het graan in de wereld wordt nu al gebruikt als veevoer en als we niets doen stijgt dit tot 50% in 2050. Dit heeft rampzaligen gevolgen voor mensen die alleen maar graan kunnen betalen als voedsel en het is bekend dat vee-industrie veel schade berokkent aan de omgeving. "Doorgaan met het voeden van graan aan steeds meer dieren verergert de armoede en de teruggang van het milieu", aldus het rapport.
Lees het rapport 'The transformative potential of the right to food' van Olivier De Schutter.