Gepubliceerd op 27-8-2014
In een mega-varkensbedrijf in Rusland, dichtbij de grens met Oekraïne, zijn deze week 41.000 varkens gedood, nadat op het bedrijf Afrikaanse varkenspest was uitgebroken.
Uit Oost-Europa komen steeds meer verontrustende berichten over de Afrikaanse varkenspest die is uitgebroken in delen van Rusland, Polen en de Baltische staten. Hoewel deze ziekte vooral gesignaleerd wordt onder wilde zwijnen, is ze ook al geconstateerd in grote varkenshouderijen. Vaak wordt gedacht dat de gehouden dieren besmet werden door wilde zwijnen, maar Nederlandse experts achten dit onwaarschijnlijk. Zij zien méér aanwijzingen dat de wilde zwijnen juist het slachtoffer zijn van een virus dat onder gehouden varkens circuleert.
De klassieke varkenspest, die in de jaren '90 voor het laatst op grote schaal in Nederland voorkwam, kan goed worden bestreden door vaccinatie. Voor de Afrikaanse varkenspest is dat niet het geval: er is nog geen vaccin. Komt de ziekte in een varkenshouderij voor dan dreigt 'stamping out': het massaal doden van alle aanwezige dieren, zoals deze week in Rusland. Dat zou ook het geval zijn wanneer maar één varken in Nederland besmet raakt.
Het is bekend dat veeziekten zich vaak verspreiden via transport van levende dieren. Uit de getroffen gebieden komen geen varkens naar Nederland, maar Nederland importeert wel heel jonge kalfjes uit Litouwen en Polen. De kalversector heeft daarom de gebieden waaruit dieren mogen worden geïmporteerd beperkt en de eisen voor de transporten aangescherpt. Als dit betekent dat er minder kalfjes naar Nederland komen is dat goed nieuws. Maar het is wrang te moeten constateren dat een ramp voor de varkens mogelijk leidt tot minder transportleed voor kalfjes die naar Nederland komen.