Gepubliceerd op 25-11-2017
Verreweg de meeste koeien die gemolken worden voor Parmezaanse en Grana Padono kaas komen nooit in de wei1 en leven vaak onder slechte omstandigheden. Dat blijkt uit ons nieuwste onderzoek naar de koeien achter de bekende kazen. Onze Italiaanse CIWF collega’s gingen undercover en filmden graatmagere en kreupele koeien op smerige betonnen vloeren. De dieren hadden vaak verwondingen en enorme uiers. De populaire Italiaanse kazen moeten aan strenge voorschriften voldoen om de merknaam te mogen dragen, maar dierenwelzijn ontbreekt in de regels. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schraal contrast met het rotleven dat de koeien hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.” Met onze campagne #NietOpMijnPasta roepen wij consumenten in heel Europa op per e-mail aan de Italiaanse producenten te vragen de koeien in de wei te laten en hun stallen te verbeteren. Parmezaanse kaas en Grana Padano zijn in alle grote Nederlandse supermarkten verkrijgbaar.
Teken de petitie op: ciwf.nl/NietOpMijnPasta
Parmigiano Reggiano en Grana Padano
Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) en Grana Padano zijn beschermde merknamen die de kazen alleen verkrijgen als de melk afkomstig is uit specifieke regio’s en de productie aan verplichte voorschriften voldoet, onder andere met betrekking tot het voedsel van de koeien en het aantal maanden rijpen van de kazen. 40% van de Italiaanse melkproductie wordt verbruikt voor Parmezaanse en Grano Padano kaas en de jaaromzet is meer dan 5 miljard euro.2,3 Ongeveer 40% van de kaasproductie wordt geëxporteerd naar landen in de EU, de Verenigde Staten en China.4
Onderzoek
We bezochten 9 bedrijven, waaronder één biologische, waar melk wordt geproduceerd voor Parmezaanse kaas en Grana Padano. De omstandigheden op de bedrijven waren vergelijkbaar. De dieren stonden op veelal smerige, betonnen vloeren en kwamen nooit in de wei. We constateerden veel zeer magere koeien met grote uiers. Met name Grana Padano gebruikt doorgefokte koeien die onnatuurlijk veel melk geven. Na gemiddeld 5 jaar zijn deze dieren uitgeput en gaan naar de slacht. Ook werden verwondingen aangetroffen als gevolg van ongeschikte stallen, evenals pootproblemen en kreupele dieren. Op de betonnen vloeren die besmeurd zijn met uitwerpselen en urine glijden de koeien makkelijk weg. Volgens de producenten hebben 70% van de Grana Padano en 99% van de Parmezaan koeien geen weidegang.1
1. Vertegenwoordigers van de Parmigiano Reggiano (Parmezaan) en Grana Padano consortia (de verenigde producenten organisaties) lieten in een interview met Philip Lymbery weten dat 1% van de Parmezaan koeien en 30% van Grana Padano koeien weidegang heeft. Zie het boek ‘Dead Zone – Where the wild things are’ (Italiaanse versie) van Philip Lymbery.
2. https://www.parmigiano-reggiano.it/come/parmigiano_reggiano_cifre/default.aspx Parmezaan omzet 2,6 miljard euro
3. http://www.repubblica.it/economia/affari-e-finanza/2017/05/01/news/282-164414811/ Grana Padano omzet 3,1 miljard euro
4. https://www.clal.it/index.php?section=prod_export