Gepubliceerd op 8-5-2019
In aanloop naar de Europese Verkiezingen lanceert de Dierencoalitie, waar Compassion in World Farming lid van is, vandaag de Dierenkieswijzer. Op www.dierenkieswijzer.nl is het stemgedrag van de Nederlandse Europarlementariërs in kaart gebracht. De Dierenkieswijzer laat zien hoe politici gestemd hebben over zaken als veetransporten, intensieve veehouderij, de jacht op en handel in wilde dieren, wilde dieren in circussen en het in gevangenschap houden van zeezoogdieren.
De Dierenkieswijzer biedt stemmers inzicht in de dier(on)vriendelijkheid van partijen, zodat zij daar tijdens de verkiezingen op 23 mei rekening mee kunnen houden. Veel wet- en regelgeving wordt in de Europese politiek bepaald. Zo hebben Europarlementariërs grote invloed op het welzijn van dieren.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “De levens van miljarden dieren in Europa worden beïnvloed door de Europese politiek. Het is daarom van groot belang dat we Nederlandse Europarlementariërs kiezen die hart hebben voor dieren. De Dierenkieswijzer kan kiezers daarbij helpen. Zo willen we onder andere een einde aan de vreselijke kooien in de veehouderij en een verbod op verre veetransporten. Europa kan hiervoor zorgen.”
Stemgedrag
Uit het stemgedrag blijkt dat politieke partijen verdeeld zijn over het beëindigen van de intensieve veehouderij, het verbieden van bepaalde slachtmethoden, zoals onverdoofd slachten of bedwelmen met CO2 bij varkens, en over een Europees verbod op wilde dieren in circussen. Nu de Nederlandse overheid steeds meer uitgaat van Europese wet- en regelgeving voor dieren, kan de kiezer met zijn of haar stem echt een verschil maken voor dieren.
Politieke partijen
De Dierenkieswijzer laat het stemgedrag van politieke partijen zien aan de hand van elf stellingen. Bovendien hebben alle politieke partijen de kans gekregen om hun stemgedrag en standpunt uit te leggen. Politieke partijen die op dit moment niet in het Europees Parlement vertegenwoordigd zijn – Forum voor Democratie, DENK en 50PLUS – konden niet worden meegenomen. Hen is wel gevraagd hoe ze gestemd zouden hebben als ze wel vertegenwoordigd waren in het Europees Parlement, maar hierop is niet gereageerd.
Dierencoalitie
De Dierencoalitie is een samenwerkingsverband van de volgende vijftien dierenbeschermingsorganisaties: stichting AAP, Bont voor dieren, CAS International, Compassion in World Farming Nederland, De Faunabescherming, Eyes on Animals, IFAW, Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, Stichting Belangengroep “Rechten voor al wat leeft”, stichting DierenLot, Stichting Comité Dierennoodhulp, Stichting Vissenbescherming, World Animal Protection, Sea First en de Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties. De Dierencoalitie vertegenwoordigt deze organisaties in Den Haag, met het doel om in belangrijke politieke en maatschappelijke kwesties effectief voor de belangen van dieren op te komen.