Gepubliceerd op 15-2-2021
Een meer plantaardig dieet is niet alleen goed voor de dieren, het milieu en de natuur, maar ook voor de gezondheid. In nieuwe plannen voor de strijd tegen kanker liet de Europese Commissie kortgeleden weten een "verschuiving naar een meer plantaardig dieet, met minder rood en verwerkt vlees en andere voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met het risico op kanker, en meer fruit en groenten" aan te moedigen.
Een eerdere uitgelekte versie was iets ambitieuzer en wees op een mogelijke geleidelijke stopzetting van de promotie van rood en verwerkt vlees. Desalniettemin is dit een belangrijke stap in de goede richting, die hopelijk zal helpen in de preventie van kanker.
EU subsidies voor vleespromotie
Tussen 2016 en 2019 gaf de EU 138,7 miljoen euro subsidie aan promotiecampagnes voor vlees en vleesproducten. Recentelijk leidde de "Beefetarian"-campagne tot opschudding. Deze campagne promoot de consumptie van rundvlees en suggereert dat deze kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling, wat loodrecht tegenover wetenschappelijke kennis en de politieke consensus staat. Met de plannen meer plantaardige voedselpatronen te promoten lijkt de Europese Commissie nu langzaam van koers te veranderen.
Gezond voor mens, dier en natuur
Overschakeling naar meer plantaardig eten, is niet alleen gezond en voorkomt dierenleed, het is ook een belangrijke en noodzakelijke stap om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan. Vorige week presenteerden we samen met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en denktank Chatham House een nieuw Chatham House rapport over de impact van ons voedselsysteem op het verlies aan biodiversiteit in de wereld. Lees er hier meer over.