Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 22-12-2022

Bij gourmetten staat er vaak veel vlees en vis op tafel. Maar wist je dat je ook heerlijk plantaardig kunt gourmetten? En dat is makkelijker dan je denkt! Onze collega Linda is illustrator én kok en heeft heerlijke recepten voor je om te ‘groenmetten.’ Gezellig, smaakvol en goed voor de dieren en de aarde.

Linda van der Horst werkt als digital campaigner voor Compassion in World Farming. Linda: “Het blijkt voor veel mensen lastig om plantaardige alternatieven te bedenken. Helemaal niet erg. Daar helpen wij nu een handje. En dat is toch ook waar het met de feestdagen over gaat. Elkaar helpen, en er voor elkaar zijn.

Ik wens dat je geïnspireerd raakt om meer plantaardig te eten met de feestdagen. En als je al plantaardig eet, dat je gevuld wordt met nieuwe ideeën of gewoon kan kijken naar een mooie illustratie.”

Bekijk de recepten op deze pagina of print alle recepten en leuke bonus tips!,

Aubergine Steak

aubergine steak illustratie
  • Snij 1 aubergine in plakken van 1⁄2 cm.
  • Meng 7 eetlepels olijfolie met 1⁄2 fijngesneden rode peper en 1 teen fijngesneden of geperste knoflook.
  • Smeer de plakken aan beide kanten in met de marinade.
  • Voor het bakken of grillen heb je een beetje geduld nodig. Grill of bak de “steaks” ongeveer 5-7 minuten aan iedere kant. Als het vruchtvlees zacht is, is de aubergine gaar.

Courgette 'pizza'

courgette pizza illustratie
  • 1 courgette gesneden in plakjes van ongeveer 1⁄2-1 cm.
  • Tomatensaus (zelf gemaakt of kant en klaar)

Kies je favo topping:

  • Paprika
  • Champignon
  • Tomaat
  • Zongedroogde tomaat
  • Olijf
  • Kappertjes
  • Oregano of Italiaanse kruiden
  • Plantaardige “kaas”

Bereidingswijze:

  • Snij de ingrediënten voor de topping in kleine stukjes.
  • Neem een plakje courgette. Smeer er wat tomatensaus op.
  • Top met je favo toppings.
  • Grill op de plaat, of bak in je pannetje.

Plantaardige pannenkoekjes

Pannenkoekjes illustratie

Voor ongeveer 5 kleine pannenkoekjes.

  • 75 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Snufje zout
  • 150 ml plantaardige melk
  • 1 el plantaardige olie
  • Plantaardige olie of boter voor het bakken

Bereidingswijze:

Mix alle ingrediënten tot een glad beslag. Bak de pannenkoekjes in je pannetje in wat olie of boter.

Groene salade

Groene salade illustratie
  • Verse spinazie
  • Dille
  • Sugar snaps
  • Kikkererwten gekookt
  • Sap van 1⁄4 citroen
  • 2 knoflookteentjes
  • Peper en zout
  • Olijfolie
  • Optioneel: vegan feta of artisjokharten

Bereidingswijze:

  • Bak de sugar snaps een paar minuten in olijfolie en knoflook. Je kan de knoflook ook weglaten.
  • Doe de spinazie in een kom. Voeg de sugar snaps en kikkererwten toe.
  • Bestrooi met dille.
  • Besprenkel met olijfolie en citroensap en voeg naar smaak zout en peper toe.

Fruitsalade

fruitsalade illustratie
  • Zo veel mogelijk verschillende citrusvruchten: mandarijn, sinaasappel, bloedsinaasappel, grapefruit, citroen, limoen.
  • Pistachenoten (grof gehakt)
  • Agavesiroop
  • Optioneel: granaatappelpitjes

Bereidingswijze:

  • Snijd de boven- en onderkant van de citrusvrucht af. Snijd in verticale plakken de schil van de vrucht. Tot het wit zo veel mogelijk weg is. Snijd dan in plakken van ongeveer 1⁄2 centimeter.
  • Doe dit met alle vruchten.
  • Leg de plakken speels op een bord.
  • Besprenkel met wat agavesiroop.
  • Strooi de gehakte pistachenootjes er overheen.

Plantaardige kruidenboter

kruidenboter illustratie
  • 1 pakje plantaardige boter of margarine. Op kamertemperatuur
  • 15 takjes peterselie
  • 10 takjes bieslook
  • 2 teentjes knoflook
  • Eetlepel citroensap
  • Snufje zout
  • Optioneel: voeg edelgistvlokken toe voor een kazige kruidenboter

Bereidingswijze:

  • Prak de boter fijn met een vork.
  • Voeg de snuf zout en de citroensap toe. En eventueel de edelgistvlokken.
  • Hak de verse kruiden fijn en voeg toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Je kan de plantaardige kruidenboter nu alvast in een een mooi schaaltje doen en in de koelkast zetten. Haal het schaaltje een kwartier voor gebruik uit de koelkast, dan is hij goed smeerbaar. Wat je over hebt kan je bewaren in een bakje in de koelkast.

Vul champignons met deze kruidenboter. Bak ze daarna op de plaat of in je pannetje.

Print alle recepten

Plantaardig Gourmetten illustratie

Hier vind je alle recepten plus bonus tips om lekker plantaardig te gourmetten.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).