Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 19-12-2022

We kijken terug op een bewogen jaar. Een jaar waarin we belangrijke stappen hebben gezet voor de dieren. Dit hadden we niet kunnen doen zonder de steun van onze supporters.

Iedereen die meehielp door een petitie te ondertekenen, ons nieuws te volgen, te doneren of als vrijwilliger te assisteren bij een actie, heel hartelijk dank!

Hieronder vind je een overzicht van de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Wil je meer informatie over wat Compassion in World Farming wereldwijd bereikt heeft? Bekijk dan ons internationale overzicht.

Megastal 14.000 varkens van de baan

Close-up van een big in het gras

In februari ging er na een jarenlange strijd een streep door de geplande megastal voor 14.000 varkens in Ommen. De plannen kregen felle kritiek van omwonenden en wij startten een petitie: ruim 52.000 mensen spraken zich uit tegen de megastal en het megadierenleed. De acties hadden succes en de bouw van de megastal ging uiteindelijk niet door.

Geweldig nieuws voor de dieren! Want in een dergelijke megastal staan de biggen opgesloten in hokken, komen nooit buiten en hebben amper ruimte voor natuurlijk gedrag. Wanneer in een megastal brand of een ziekte uitbreekt, is het aantal slachtoffers bovendien enorm. Ook is de impact op de aarde van een megastal zeer groot. Denk aan mest, stikstof, de uitstoot van broeikasgassen en verbruik van natuurlijke bronnen voor de productie van veevoer voor de dieren.

Actie in Den Haag: Wachten we op een nieuwe pandemie?

Dit jaar zijn er alleen al in Nederland 6 miljoen kippen, eenden en kalkoenen gedood vanwege vogelgriep. Een onvoorstelbaar aantal en onvoorstelbaar dierenleed. Het is de grootste vogelgriepuitbraak in Europa ooit. Ook zijn er mensen in Azië en Europa besmet en overleden aan het virus. Wetenschappers waarschuwen dat een nieuwe pandemie uit de vee-industrie kan komen.

Omschakelen naar een veel kleinere en diervriendelijkere veehouderij is daarom noodzakelijk. Voor de dieren, de mensen en de aarde. Dankzij een crowdfundingactie riepen we met een billboardactie in Den Haag het kabinet op in actie te komen.

Minister ontvangt jouw oproep voor beter vissenwelzijn

Overhandiging van de petitie aan minister Adema

Na een toer langs zes Nederlandse steden brachten we reuzenzalm Blue naar Den Haag voor een ontmoeting met landbouwminister Staghouwer. Hij nam onze petitie met 18.000 handtekeningen en 1000 handgeschreven kaarten met de oproep om beter vissenwelzijn in ontvangst.

Het is de hoogste tijd dat vissen betere bescherming krijgen. In Nederland worden jaarlijks naar schatting meer dan 15 miljoen vissen gekweekt en 4 miljard vissen gevangen voor consumptie. Dat zijn ruim acht keer meer dieren dan in de veehouderij. Toch zijn er amper regels om hun welzijn te beschermen en het dierenleed is heel groot.

Wij roepen de overheid op zich meer in te zetten voor beter vissenwelzijn, te beginnen met verplichte verdoving voor de slacht voor alle vissen. Ook moeten er welzijnsregels komen voor vissen in kwekerijen, bij transport en tijdens de vangst.

Niet alleen in Nederland, maar ook in Europa moet er veel verbeterd worden voor de vissen. Wij overhandigden 150.000 handtekeningen aan de Europese Commissie met de oproep vissenwelzijn een belangrijke plek te geven in de nieuwe dierenwelzijnswetgeving.

Onderzoek: verborgen leed van moedervarkens

Let op, de beelden kunnen als schokkend ervaren worden

We gingen undercover en filmden op zestien bedrijven in vier landen het verborgen leed van de moedervarkens in Europa. Het onderzoek toont moedervarkens die wekenlang vastgeklemd staan tussen stalen stangen, die hun biggetjes niet kunnen verzorgen zoals ze van nature willen en die gek worden van frustratie en abnormaal gedrag vertonen. De beelden kregen veel media-aandacht en leidden in verschillende landen tot reacties in de politiek.

Naar aanleiding van ons succesvolle Europees burgerinitiatief Stop de kooien, dat 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden, zegde de Europese Commissie toe een einde te maken aan alle kooien in de veehouderij, inclusief die voor moedervarkens. De lobby van de vee-industrie is echter sterk en de voortgang in Brussel traag. Met het onderzoek blijven we de druk opvoeren om ervoor te zorgen dat het kooiverbod er daadwerkelijk komt.

Red de paling

Twee palingen onderwater

Het is 1 voor 12 voor de paling. Het dier wordt met uitsterven bedreigd en als we nu niet ingrijpen, zullen we de diersoort verliezen. Wetenschappers luiden de noodklok en wij zijn een campagne gestart om de paling te behouden.

We lanceerden een petitie voor een stop op de palingvisserij en de palingkweek. Uit opinieonderzoek dat we lieten uitvoeren blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders een dergelijke stop steunt. In Brussel spraken we met de Eurocommissaris en we voerden actie op Utrecht CS.

Nederland heeft als grootste palingvisser en ‘palingkweker’ in de wereld een grote verantwoordelijkheid. Omdat palingen zich niet voortplanten in gevangenschap worden jaarlijks miljoenen babypalingen (glasalen) gevangen op zee in onder andere Frankrijk om vervolgens te worden vetgemest en gedood in Nederlandse kwekerijen. Dat komt boven op de honderdduizenden volwassen palingen die worden gevangen in onder andere het IJsselmeer. Bovendien zijn er ernstige dierenwelzijnsproblemen in de palingkwekerijen. De dieren, die van nature in hun eentje duizenden kilometers afleggen, zitten opgepropt in overvolle kale bakken, waarin ze geen enkele ruimte hebben voor hun natuurlijke gedrag. Er is veel stress en de kans op ziekte en sterfte is hoog.

Kom ook in actie om de paling te redden en teken de petitie.

In actie tegen verre veetransporten

Mensen voeren actie in Nederland, Groot-Brittannië en Portugal.
Acties in Nederland, Groot-Brittannië en Portugal.

De roep om een einde aan het dierenleed tijdens verre veetransporten wordt steeds luider. Wij brachten 900.000 handtekeningen voor een einde aan deze transporten naar het Europees Parlement in Brussel. Verschillende landen, waaronder Nederland, spraken zich uit en vroegen om betere bescherming van de dieren.

Tijdens de zevende internationale actiedag tegen verre veetransporten kwamen mensen over de hele wereld in actie. In Nederland was onze boodschap op meerdere grote billboards langs snelwegen te zien.

Moedervarkens in de bioscoop

Dankzij een crowdfundingactie was onze spot over moedervarkens een week lang te zien in vierentwintig bioscopen. De ontroerende spot laat zien dat een varken van nature een erg goede moeder is. Maar vastgeklemd in een kooi in de vee-industrie heeft ze helemaal geen ruimte om haar biggen de zorg te geven die ze zou willen. Dit is het lot van bijna een miljoen moedervarkens in Nederland.

Met de spot stonden duizenden mensen oog in oog met het hartverscheurende lot van de moedervarkens en werden opgeroepen in actie te komen voor een einde aan het gebruik van kooien.

Wil jij ook de moedervarkens helpen? Teken dan de petitie tegen kraamkooien.

CIWF op klimaattop in Egypte

Compassion in World Farming was aanwezig bij de klimaattop in Egypte om aandacht te vragen voor de vernietigende impact van de vee-industrie op het klimaat. Wij lanceerden daar een grote internationale campagne om tot een verdrag van de Verenigde Naties te komen voor een wereldwijd duurzaam voedselsysteem zonder vee-industrie. Dat is van groot belang voor de dieren, de natuur en voor ons allemaal.

Eerder dit jaar bereikten we een historisch succes. Voor het eerst erkenden de Verenigde Naties het verband tussen dierenwelzijn en milieu middels een nieuwe resolutie bij de Milieuvergadering in maart dit jaar.

Help jij ook mee voor een duurzaam voedselsysteem zonder vee-industrie? Teken dan de petitie.

Wil jij meehelpen om van 2023 ook een succesvol jaar voor de dieren te maken? Steun ons werk dan vandaag met een (extra) donatie.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).