Tijdens de Europese landbouwraad in Brussel afgelopen maandag hebben landbouwministers van verschillende landen laten weten verre veetransporten niet te willen verbieden.
De Europese Commissie werkt momenteel aan nieuwe dierenwelzijnswetten en een einde aan het dierenleed tijdens verre veetransporten staat hoog op de agenda. Het is daarom heel kwalijk dat landen zich nu uitspreken tegen een verbod. Nederlandse landbouwminster Adema liet wel duidelijk weten dat Nederland een einde wil aan de veetransporten naar verre landen buiten de EU.
Frankrijk, Griekenland, Ierland, Letland, Litouwen, Portugal, Roemenië en Spanje hebben zich in een nota publiekelijk uitgesproken voor een voortzetting van de gruwelijke handel. Ook Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Hongarije, Italië en Polen steunen deze mening. Dit is zeer zorgelijk, omdat deze landen samen vooruitgang voor de dieren kunnen blokkeren.
Nederland, Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Luxemburg roepen de Europese Commissie juist op een einde te maken aan de verre veetransporten naar landen buiten Europa. Eurocommissaris Kyriakides liet weten de wetenschap te blijven volgen die duidelijk toont dat de veetransporten gepaard gaan met groot dierenleed en hierin dus verandering moet komen.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Het is heel goed dat Nederland zich duidelijk uitspreekt tegen dit dierenleed. Maar het is schandalig dat een groep landen de ambitie van de Europese Commissie naar beneden tracht te halen nog voordat er een voorstel op tafel ligt. Economische belangen van enkelen lijken zwaarder te wegen dan het lot van miljoenen dieren en de wens van de meerderheid van de Europese burgers die een einde willen aan dit vreselijke dierenleed.”
Burgers willen een einden aan verre veetransporten
Vele malen hebben Europese burgers de EU opgeroepen veetransporten naar verre landen buiten de EU te stoppen. In een enquête van de Europese Commissie heeft de overgrote meerderheid (94%) gezegd een einde te willen aan het gesleep met dieren. Onlangs hebben meer dan 900.000 burgers de EU opgeroepen verre veetransporten te verbieden via een petitie van Compassion in World Farming, FOUR PAWS, WeMove Europe en Animals International.
Elk jaar worden miljoenen Europese dieren op transport gesteld naar verre landen. Soms zijn ze dagen of zelfs wekenlang op weg. Het dierenleed is schrijnend. Ze staan opgepropt in overvolle veewagens en schepen, lijden onder extreme temperaturen en vaak is er gebrek aan voldoende voedsel, water of rust. Velen raken gewond of sterven zelfs voor ze de bestemming bereiken.