Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 15-7-2024

Octopus in het water
iStock

Samen met Eurogroup for Animals publiceren wij een nieuw rapport waarin we de enorme schade aan natuur en milieu belichten als de plannen voor de eerste octopuskwekerij ter wereld doorgaan. Op de Canarische Eilanden (Spanje) wil het bedrijf Nueva Pescanova een industriële octopuskwekerij starten. Zo’n kwekerij veroorzaakt enorm dierenleed voor de octopussen, zo laten onze eerdere rapporten zien. Bovendien is de komst van een industriële octopusfarm ongewenst omdat het een heel nieuwe tak zou zijn van de industriële vis- en veehouderij die al zoveel schade aanricht voor dieren, de natuur en de aarde.

Een eerste analyse van de gevolgen voor milieu en natuur werd inmiddels door de autoriteiten als onvoldoende beoordeeld. Om een vergunning te verkrijgen moet er nu een nieuwe milieu- en natuuranalyse worden ingediend. Ons nieuwe rapport laat zien hoe schadelijk de gevolgen van de octopuskwekerij voor de omgeving zullen zijn.

De belangrijkste punten:

  • Risico voor de volksgezondheid

    Het bedrijf heeft nagelaten om ervoor te zorgen dat het water dat op de kwekerij wordt gebruikt voldoet aan de standaarden van voedselproductie, waardoor de voedselveiligheid in gevaar komt.

  • Verontreiniging

    De bouw en de werkzaamheden dreigen het lokale water, de lucht en de nachtelijke omgeving te verontreinigen. Het geloosde afval zal de waterkwaliteit in de haven nog verder verslechteren vanwege de beperkte watercirculatie.

  • Gebruik van natuurlijke hulpbronnen

    Het ontwerp van de boerderij is sterk afhankelijk van fossiele brandstoffen en verbruikt grote hoeveelheden zeewater, waardoor de fysieke en chemische eigenschappen veranderen voordat het weer in het milieu terechtkomt.

    Bovendien zijn octopussen vleeseters, die een eiwitrijk dieet nodig hebben dat meestal bestaat uit vismeel en visolie, producten die ook rechtstreeks door mensen gebruikt zouden kunnen worden.

  • Bedreiging voor de biodiversiteit

    De regering van de Canarische Eilanden is bezorgd dat Nueva Pescanova de impact op omliggende beschermde mariene gebieden en wilde dieren niet voldoende heeft overwogen.

  • Cultureel erfgoed en recreatiegebieden

    Het project doet niets tegen mogelijke effecten op een nabijgelegen beschermde recreatieve duiklocatie en schendt de lokale regelgeving voor cultureel erfgoed.

  • Misschien wel illegaal

    Het is onduidelijk of ‘aquacultuur’ (viskweek) op deze locatie toegestaan is. Het aangewezen doel van de haven is scheepvaart en transport. Dat roept zorgen op over risico's voor de menselijke gezondheid door mogelijke olielozingen en vervuiling door de scheepvaart.

 

Wereldwijde campagne gaat door

Vanwege de talloze zorgen over het welzijn van octopussen, de gezondheid van mensen en het milieu, gaat onze campagne tegen deze octopuskwekerij door. We moeten voorkomen dat dit voorbeeld elders wordt nagevolgd en er een heel nieuwe tak van de industriële veehouderij ontstaat.

Kom in actie

Wil jij helpen deze vreselijke plannen voor octopuskweek te stoppen? Deel dan onze social post met #StopOctopusFarming.

 

Meer weten?

De met een Oscar bekroonde documentaire My Octopus Teacher, waarin de filmmaker vriendschap sluit met een octopus, toont de bijzondere eigenschappen, nieuwsgierigheid en intelligentie van het dier. Je kunt ‘m bekijken op Netflix.

CIWF voert campagne voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren die voor consumptie worden gebruikt onder de titel Oog voor vis. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).