Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 24-9-2024

Maar liefst 92% van de Nederlanders vindt dat het welzijn van vissen minstens even goed beschermd moet worden als dat van andere dieren in de veehouderij. Dat blijkt uit nieuw publieksonderzoek dat we samen met collega-organisatie Eurogroup for Animals lieten uitvoeren in negen EU-landen, waaronder Nederland. Bovendien is de overgrote meerderheid (68%) bereid meer te betalen voor vis die een betere behandeling heeft gehad. Daarnaast willen Nederlanders beter geïnformeerd worden: 60% wil informatie op een visproduct over hoe het dier gehouden is en gedood. Dat is nu niet het geval.

Betere regels nodig voor vissenwelzijn

Momenteel zijn vissen veel minder goed beschermd dan andere dieren: er bestaat vrijwel geen specifieke wetgeving voor vissenwelzijn en er zijn ernstige welzijnsproblemen in kwekerijen. De twee organisaties roepen de Europese Commissie daarom per brief op soortspecifieke welzijnsregels in te voeren voor alle vissoorten die gehouden worden in kwekerijen.

 

Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn Compassion in World Farming Nederland:

“Vissen zijn prachtige dieren met gevoel en emoties, maar zo worden ze niet behandeld. In tegenstelling tot andere dieren worden ze vrijwel uitgesloten van wettelijke bescherming van hun welzijn. Het is duidelijk dat de overgrote meerderheid van de ondervraagde mensen zich zorgen maakt over het welzijn van vissen in kwekerijen. We dringen er nu bij de Europese Commissie op aan om te luisteren naar de zorgen van de burgers en soortspecifieke wetten voor vissen in te voeren.”

 

Infographic publieksonderzoek vissenwelzijn 2024

 

Onwetendheid over viskweek

Het onderzoek, uitgevoerd door onderzoeksbureau Sapience, ondervroeg ruim 9.000 mensen in negen EU-landen naar hun houding ten opzichte van vissen, viskweek en de consumptie van visproducten. Hieruit bleek onder andere ook:

  • dat veel mensen niet op de hoogte zijn van de ernstige welzijnsproblemen in de viskweek: 56% van de Nederlanders weet niet dat de meeste vissen in kwekerijen niet verdoofd worden bij de slacht.
  • De meerderheid (63%) vindt dat verdoving bij de slacht verplicht moet zijn.
  • 71% weet niet dat de sterfte in viskwekerijen veel hoger is dan in de veehouderij op het land.
  • De meerderheid denkt ten onrechte dat een viskeurmerk als ASC goede welzijnseisen stelt die er onder andere ervoor zorgen dat de dieren onnodig lijden (56%). Dit is helaas niet zo. Keurmerken letten vrijwel niet op vissenwelzijn.
  • Veruit de meeste Nederlanders (80%) vinden dat subsidies voor viskweek alleen mag gaan naar bedrijven die goed welzijn garanderen.
Infographic publieksonderzoek vissenwelzijn 2024

1 miljard dieren opgesloten en gedood

In de Europese viskweekindustrie worden elk jaar ongeveer 1 miljard vissen gedood. Door het gebrek aan specifieke welzijnswetgeving is het dierenleed in intensieve kwekerijen zeer ernstig. Opgepropt in overvolle bakken of kooien is het risico op ziektes, stress, verwondingen en agressie hoog. Ook worden de dieren veelal een tijd uitgehongerd (bijvoorbeeld voor de slacht of voor transport). Vissen worden veelal zonder verdoving gedood: ze sterven vaak een langzame, pijnlijke verstikkingsdood of worden bij bewustzijn opengesneden. Dit leidt tot gruwelijk leed: de wetenschap heeft immers allang aangetoond dat vissen gevoel en emoties hebben en pijn ervaren.

Al eerder, in 2018, lieten wij de publieke opinie over vissenwelzijn onderzoeken. De roep naar betere bescherming lijkt nog verder toegenomen: in 2018 wilde 83% van de Nederlanders minstens even goede bescherming van vissen als voor andere gehouden dieren. Nu is dat 92%.

Meer weten?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij nationaal en internationaal actie voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).