Zoekpictogram

Rapport vissenwelzijn voor Tweede Kamerleden

News Section Icon Gepubliceerd op 30-9-2024

Groepsportret van links naar rechts: Max Aardema (PVV), Harm Holman (NSC), Jeanet Nijhof (PVV), Manon Stevens (Dierenbescherming), Wim Meulenkamp (VVD), Annemarie Brijder (CIWF), Sandra Beckerman (SP), Ines Kostić (Partij voor de Dieren), Nick Ottens (Dierencoalitie)

Nu de overheid streeft naar een dierwaardige veehouderij, mogen de vissen niet vergeten worden en moeten ook de aquacultuur en de visserij dierwaardig worden. Met die boodschap presenteerden wij samen met Dierenbescherming, Dierencoalitie, Sea First en Vissenbescherming vandaag een nieuw rapport aan Tweede Kamerleden. Hierin adviseren wij op basis van de zes principes voor een dierwaardige veehouderij van de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) het vissenwelzijn te verbeteren. Er zijn momenteel vrijwel geen regels om het welzijn van vissen te beschermen en de welzijnsproblemen in de aquacultuur en visserij zijn ernstig.

Het vissenrapport ligt op een stapel zeer realistische pluche vissen
Met spartelende pluche vissen zetten wij onze boodschap in de Tweede Kamer kracht bij.
Vissen worden nog altijd onderworpen aan verschrikkelijke praktijken, die zelfs ondenkbaar zijn in de veehouderij. Denk aan het zonder verdoving bij vol bewustzijn opensnijden van de dieren. De politiek toont steeds meer interesse in vissenwelzijn, maar we zijn nog mijlenver verwijderd van een dierwaardige visserij en aquacultuur. Daarom roepen we de politici op in actie te komen om de vissen daadwerkelijk te helpen. Ons rapport wijst daarbij de weg.

Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn CIWF Nederland.

Vissenleed

Zeebaars in een vat met slurry ijs
© Compassion in World Farming

Jaarlijks worden er in Nederland ongeveer 3,5 miljard vissen gevangen en 15 miljoen vissen gehouden in kwekerijen. Dieren worden veelal zonder verdoving geslacht door hen bij vol bewustzijn open te snijden of te laten stikken op ijs. Vangstmethodes leiden vaak tot letsel en ziekte- en sterftecijfers in kwekerijen kunnen zeer hoog zijn.

De Raad van Dierenaangelegenheden (RDA) concludeerde dan ook al eerder dat er meer aandacht moet komen voor vissenwelzijn. En ook veruit de meeste Nederlanders vinden dat vissen betere bescherming verdienen en zijn bereid meer te betalen voor vissen die een beter leven hebben gehad, blijkt uit recent onderzoek dat we lieten uitvoeren in negen EU-landen, waaronder Nederland. Momenteel zijn er echter geen visproducten in de supermarkt beschikbaar, waarbij het welzijn goed geborgd is.

Principes van dierwaardigheid

Zalm zwemt vanaf rechts het beeld in. Het water is donker.
© istockphoto

De organisaties roepen politici en beleidsmakers op de principes van de RDA voor dierwaardigheid toe te passen op de behandeling van vissen en andere waterdieren. De principes zijn erop gericht dat een dier een positieve emotionele toestand bereikt. Hiervoor moet allereerst de intrinsieke waarde van een dier beschermd worden: in de aquacultuur betekent dit onder andere dat er een einde moet komen aan schadelijke doorfokmethodes, zoals bij forellen. Tevens dienen de dieren, zowel in de aquacultuur als in de visserij, op een zo pijnloos mogelijke wijze onder verdoving geslacht te worden.

Goede voeding, goede gezondheid en een goede leefomgeving in de kweek zijn bovendien van groot belang, en alle ruimte voor dieren om hun natuurlijke gedrag te uiten. In de huidige kwekerijen zitten dieren veelal op onnatuurlijk hoge dichtheden bij elkaar, is er vrijwel geen ruimte voor natuurlijk gedrag en is het risico op ziekte en sterfte hoog. Het rapport sluit af met aanbevelingen voor de overheid, de sector, de retail en de wetenschap om vissenwelzijn te verbeteren.

Meer weten?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij nationaal en internationaal actie voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).