Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 16-9-2024

Onze internationale strijd tegen de octopuskweek werpt belangrijke vruchten af. De Amerikaanse staat California heeft de octopuskweek verboden , evenals de import van vlees afkomstig uit een octopuskwekerij. Eerder dit jaar verbood de staat Washington al de octopuskweek. We feliciteren onze Amerikaanse CIWF-collega’s met deze prachtige overwinningen.

Bovendien zijn er zelfs plannen om de kweek in de hele Verenigde Staten te verbieden. Er is hiervoor een voorstel ingediend bij het Amerikaanse Congres. Honderd vooraanstaande wetenschappers, waaronder onze CIWF octopus-expert Dr. Elena Lara, ondertekenden een brief in het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Science, waarin ze de Amerikaanse politici opriepen om voor een verbod te kiezen.

Dit zijn heel belangrijke stappen en een duidelijk signaal naar Europa, waar momenteel plannen zijn voor de eerste octopuskwekerij ter wereld. Octopussen zijn hyperintelligente, gevoelige dieren en opsluiting in een massale kwekerij zou leiden tot vreselijk dierenleed.

Plannen eerste octopuskwekerij

Het bedrijf Nueva Pescanova wil een octopuskwekerij bouwen op de Canarische Eilanden. Jaarlijks zullen daar een miljoen octopussen in kale bakken worden opgesloten, waar ze geen enkele ruimte hebben voor hun natuurlijke gedrag. Ook bestaan er geen methodes om de dieren pijnloos te doden. Bovendien worden ze gevoed met uit het wild gevangen vissen, wat een nog grotere druk legt op de al overbeviste zeeën. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat de kwekerij ook een risico kan zijn voor de wilde dieren in de omgeving, het milieu en de gezondheid van mensen.

In actie voor de octopus

Octopus in het water

Samen met onze supporters voeren wij internationaal actie om ervoor te zorgen dat octopuskweek stopt voordat ze begonnen is. Eerder publiceerden we een rapport, dat wereldwijd tot opschudding leidde en wij voeren met acties en lobby de druk op bij de Canarische autoriteiten, de Spaanse overheid en in Brussel.

 

Meer weten?

Lees alles over de octopuskweek en wat het voor de dieren betekent in ons rapport (Engelstalig).

De met een Oscar bekroonde documentaire My Octopus Teacher, waarin de filmmaker vriendschap sluit met een octopus, toont de bijzondere eigenschappen, nieuwsgierigheid en intelligentie van het dier. Je kunt ‘m bekijken op Netflix.

CIWF voert campagne voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren die voor consumptie worden gebruikt onder de titel Oog voor vis. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).