Zoekpictogram

Actie: geen belastinggeld naar octopuskweek

News Section Icon Gepubliceerd op 17-10-2024

Roze octopus zwemmend in diepblauw helder water.

Er wordt miljoenen belastinggeld geïnvesteerd in de ontwikkeling van de zeer dieronvriendelijke octopuskweek, dat blijkt uit ons nieuwste onderzoek. Het gaat onder andere om Europees geld. Spanje investeert met €9,7 miljoen veruit het meeste om de eerste octopuskwekerij ter wereld te kunnen openen op de Canarische Eilanden.

Opsluiting in een overvolle, kale kwekerij is een nachtmerrie voor deze hyperintelligente, gevoelige dieren. Samen met collega-organisaties stuurden we daarom een brief naar de Spaanse overheid om een einde te maken aan de subsidies voor octopuskweek. Jij kunt ook meehelpen door een protestmail naar de Spaanse premier en betrokken ministers te sturen.

Belastinggeld naar octopuskweek

Octopussen zijn heel nieuwsgierige dieren die hun omgeving verkennen, gereedschap gebruiken en houden van spelen. Opgesloten in kale bakken in een kwekerij hebben ze geen enkele ruimte voor hun natuurlijke gedrag. Ook bestaan er geen methodes om de dieren pijnloos te doden.

Bovendien zullen de dieren gevoed worden met uit het wild gevangen vissen. Miljoenen vissen zullen hiervoor sterven en de kweek legt zo een nog grotere druk op de al overbeviste zeeën. Dit is bovendien een vreselijke manier van voedselverspilling.

In totaal investeerden overheden zo’n 13 miljoen euro in de ontwikkeling van de omstreden octopuskweek.

Wereldkaart met daarop de bedragen die landen investeren in de octopuskweek. Spanje €9722372 Mexico €89037. Chili €2411532. Italië €253750. Australië €324573. Nieuw Zeeland €567985.

Meer weten?

Samen met onze supporters voeren wij internationaal actie om ervoor te zorgen dat octopuskweek stopt voordat ze begonnen is. Eerder publiceerden we een rapport, dat wereldwijd tot opschudding leidde. In de Verenigde Staten boekten we al grote successen: zowel de staat van Washington als California hebben octopuskweek verboden.

De met een Oscar bekroonde documentaire My Octopus Teacher, waarin de filmmaker vriendschap sluit met een octopus, toont de bijzondere eigenschappen, nieuwsgierigheid en intelligentie van het dier. Je kunt ‘m bekijken op Netflix.

CIWF voert campagne voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren die voor consumptie worden gebruikt onder de titel Oog voor vis. 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).