Zoekpictogram

CIWF op klimaattop in Azerbeidzjan

News Section Icon Gepubliceerd op 28-11-2024

De buitenkant van het gebouw, met hoekige blauwe ramen, waar de klimaattop plaatsvond.
Credit: Matthew Tenbruggencate At Unsplash

De vee-industrie en ons wereldwijde voedselsysteem heeft grote impact op klimaatverandering. Daarom waren onze internationale CIWF-collega’s aanwezig op de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan. Twee weken lang volgden zij de onderhandelingen, organiseerden evenementen en gingen in gesprek met regeringen over de noodzaak ons voedselsysteem te veranderen.

We hebben niet veel tijd meer om echt duurzaam beleid in te voeren dat klimaatverandering tegengaat. Het is van levensbelang dat we ons kapotte wereldwijde voedselsysteem aanpakken om enige kans te maken om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te halen en de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius.

Andrea Perez, CIWF Global Manager Beleid Voedselsystemen.

Twee varkens liggen vermoeid op de grond van een kaal en vies hok.
© Martin Usborne/CIWF

Het huidige voedselsysteem, waarbij heel veel dieren worden gehouden onder ongezonde omstandigheden, leidt tot ernstig dierenleed, lucht-, bodem en watervervuiling, verlies van biodiversiteit, voedselongelijkheid, vormt een risico voor de gezondheid van mensen en draagt bij aan gevaarlijke klimaatverandering.

We zullen moeten omschakelen naar een duurzaam, gezond en diervriendelijker voedselsysteem, zonder vernietigende vee-industrie. En in heel veel landen met hogere inkomens, zoals in Nederland, zullen we veel meer plantaardige, in plaats van dierlijke, producten moeten consumeren.

Samenwerking voor verandering

Op COP29 organiseerden we onder andere samen met de regering van Pakistan en andere partners een evenement over duurzaam stikstofbeheer. Want de stikstofcrisis speelt niet alleen in Nederland, maar is een wereldwijd probleem en de vee-industrie speelt hierbij een grote rol.

Ons Global Head of International Affairs Eirini Pitsilidi in haar presentatie: "We hebben zowel onmiddellijk ingrijpen nodig op het gebied van stikstof als indirecte maatregelen zoals veranderingen in ons eetpatroon, vooral in bevolkingsgroepen waarvan we weten dat we te veel voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong consumeren."

Ze benadrukte de noodzaak van 'gezamenlijke oplossingen' en riep overheden, academici, de private sector, boeren en andere belanghebbenden op om deel te nemen aan de dialoog. “Door collectief samen te werken, kunnen we de wereldwijde beleidskansen voor duurzame stikstof het beste bevorderen en coördineren.”

De sessie vormde de afsluiting van een reeks evenementen gedurende het hele jaar waarin we het belang van duurzaam stikstofbeheer op het hoogste niveau onder de aandacht hebben gebracht.

Zeven collega's van CIWF en Vier Voeters tijdens het evenement dat wij samen organiseerden.

Ook organiseerden we samen met collega-organisatie Vier Voeters een evenement over hoe natuur- en diervriendelijkere landbouw de gezondheid van de bodem kan verbeteren. En we presenteerden samen met onder andere ProVeg een officieel evenement waarin sprekers van over de hele wereld onderzochten hoe we ons wereldwijde voedselsysteem via beleid kunnen veranderen om te voldoen aan klimaat-, natuur- en biodiversiteitsdoelen.

Ons team zal ook volgend jaar op COP30 in Brazilië weer in actie komen.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).