Zoekpictogram

Europese Commissie belooft voorstellen voor een eind aan kooien

News Section Icon Gepubliceerd op 19-12-2024

Op de valreep van 2024 zegde Eurocommissaris voor Dierenwelzijn Olivér Varhélyi vandaag in het Europees Parlement toe dat de Commissie in 2026 zal starten met de hervorming van de regels voor dierenwelzijn, met voorstellen om een eind te maken aan kooien in de veehouderij als prioriteit. Eerder had de onlangs teruggetreden Commissie al beloofd dergelijke voorstellen voor eind 2023 in te dienen maar zij kwam deze toezegging niet na.

Elk jaar leiden 300 miljoen dieren (zoals kippen, moedervarkens en konijnen) een vreselijk leven in kooien waarin natuurlijk gedrag nauwelijks mogelijk is. Om een einde te maken aan dit grootschalige en onnodige dierenleed nam Compassion in World Farming (CIWF) in 2018 het initiatief tot het succesvolle Europese burgerinitiatief "End the Cage Age - Stop de Kooien" dat door 1,4 miljoen Europese burgers ondertekend werd, waarvan ruim 150.000 in Nederland. Als reactie op dit succesvolle initiatief stemde het Europees Parlement in 2021 voor een einde aan de kooihuisvesting in de veehouderij en beloofde de Commissie voor eind 2023 met een wetsvoorstel te komen. Zij kwam deze wettelijk bindende toezegging echter niet na.

Geert Laugs, directeur van CIWF Nederland en Nederlands lid van het burgercomité dat het burgerinitiatief

End the Cage Age - Stop de Kooien" indiende: "Het is goed nieuws dat de nieuwe Commissie de draad weer oppakt en een verbetering van de dierenwelzijnswetgeving belooft, met prioriteit voor het kooiverbod. Wij blijven bij de Commissie aandringen op een volledig en snel verbod van alle kooien in de veehouderij. Honderden miljoenen dieren kunnen niet langer wachten. Daarnaast verwachten we van de Commissie ook een concreet tijdpad voor de algehele herziening van de dierenwelzijnswetgeving die de vorige commissie beloofde.

 

Het Europees burgerinitiatief "End the Cage Age - Stop de Kooien" werd door ruim 170 Europesen NGO’s ondersteund. In Nederland waren dat Bont voor Dieren, CAS-International, Compassion in World Farming (initiatiefnemer), Dierencoalitie, De Dierenbescherming, Dier en Recht, Eyes on Animals, Foodwatch, VierVoeters, Varkens in Nood, Wakker Dier en World Animal Protection.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).