Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 12-12-2024

In het afgelopen jaar hebben we weer belangrijke stappen gezet voor de dieren. Dit hadden we niet kunnen doen zonder de steun van onze supporters.

Iedereen die meehielp door een petitie te ondertekenen, ons nieuws te volgen, te doneren of onze acties te delen, heel hartelijk dank!

Hieronder vind je een overzicht van de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Wil je meer informatie over wat Compassion in World Farming wereldwijd bereikt heeft? Bekijk dan ons internationale overzicht.

Groot succes: Groot-Brittannië verbiedt veetransporten

Na 50 jaar lang actievoeren is het moment daar: Groot-Brittannië stopt met veetransporten naar andere landen! In mei stemde het Parlement voor een verbod op de transporten.

Over de jaren werden miljoenen schapen en runderen in schepen en wagens op vreselijke transporten gestuurd. Dat is nu verleden tijd. Een geweldig succes voor onze Britse CIWF-collega’s, die de dag vierden met een indrukwekkende projectie op de kliffen aan de Britse kust.

Acties tegen verre veetransporten

In Nederland is er nog veel werk aan de winkel wat betreft veetransporten. Wij kregen gelekte transportdata in handen en publiceerden samen met collega-organisatie Eurogroup for Animals een nieuw rapport over verre veetransporten vanuit Europa. Zo lieten we zien dat Nederland een heel grote rol speelt in deze gruwelijke handel, onder andere bij het transport van kalfjes en varkens.

Collage van foto's genomen tijdens de Actiedag Tegen Verre Veetransporten 2024.

Op 14 juni, de internationale actiedag tegen verre veetransporten die wij voor de negende keer organiseerden, lieten mensen over de hele wereld zich weer horen tegen het vreselijke dierenleed. Er waren onder andere straatdemonstraties in Oostenrijk, Indonesië en Zuid-Afrika, een fototentoonstelling in Brazilië en onze actievideo werd wereldwijd gedeeld en door miljoenen gezien.

Posters voor de dieren in Den Haag

Straatbeeld van een bushokje met onze actieposter van een gekooid moedervarken met biggetjes.

Vlak na de verkiezingen in maart hingen wij onze posters overal in het centrum van politiek Den Haag op. Onze boodschap aan de politici die op dat moment onderhandelden over de toekomst: Vergeet de dieren niet! Want de miljoenen dieren in de vee-industrie verdienen een veel beter leven.
De actie is geheel mogelijk gemaakt door iedereen die meedeed met de crowdfundingactie.

Niet alleen veroorzaakt de vee-industrie vreselijk dierenleed, ze is ook een risico voor de gezondheid van mensen, leidt tot vervuiling en schaadt de natuur en het klimaat. Daarom moet Nederland omschakelen naar een veel kleinere, diervriendelijkere veehouderij.

Start rechtszaak tegen kooien

Een kip kijkt verbaasd de camera in, met de bek open alsof die iets zegt. De achtergrond is wit.
© iStock

Wij stapten naar de rechter en daagden de Europese Commissie uit. Zij komt namelijk haar belofte voor de dieren niet na.

Als reactie op ons Europees burgerinitiatief tegen kooien, beloofde de Europese Commissie met een wetsvoorstel te komen, waardoor de kooien voor onder andere varkens, kippen en kalfjes uit de veehouderij zouden verdwijnen. Maar tot nu toe wordt over het kooiverbod gezwegen. Dit is niet alleen een ramp voor de dieren, maar ook een klap in het gezicht van de democratie. Daarom stappen wij naar de rechter.

Om de druk verder op te voeren demonstreerden we op Wereldactiedag in Brussel tegen kooien. We riepen de nieuwe Eurocommissarissen op in actie te komen voor het kooiverbod. Tienduizenden mensen ondersteunden de actie en stuurden een protestmail.

Undercover in de konijnenindustrie

Om nog meer aandacht te vragen voor het dierenleed in kooien gingen wij undercover en filmden in konijnenbedrijven in Polen en Italië. Wat we daar aantroffen was hartverscheurend.

Konijnen zitten opgepropt in krappe, draadgazen kooitjes die in hun pootjes snijden. Ze hebben zo weinig ruimte dat ze zich niet eens kunnen uitrekken, laat staan kunnen huppelen of springen. We troffen zieke en gewonde dieren aan.

De video werd duizenden malen bekeken en gedeeld en verstuurd naar alle Europarlementariërs.

Vissen in de bioscoop en in de Tweede Kamer

Maar al te vaak wordt vis eten als een duurzaam alternatief voor vlees gezien. Maar niets is minder waar. Achter elke vis op je bord schuilt ernstig dierenleed. Denk aan overvolle netten waarin dieren verdrukt raken, de slacht zonder verdoving en de massale kwekerijen waar vrijwel geen welzijnsregels zijn en dieren vaak ziek worden en sterven.

Uit ons recente publieksonderzoek blijkt dat 92% van de Nederlanders vindt dat het welzijn van vissen minstens even goed beschermd moet worden als dat van andere dieren in de veehouderij. Maar dat is nu helemaal niet het geval.

Het is de hoogste tijd dat er meer aandacht komt voor vissen. Dankzij een succesvolle crowdfundingactie vertoonden wij onze aangrijpende vissenspot in de tijd voor kerst in bioscopen door heel Nederland.

 

Ook presenteerden we aan Tweede Kamerleden ons nieuwste rapport voor een ‘dierwaardige visserij en aquacultuur’, waarin vissenwelzijn centraal staat. Want nu de overheid zich wil inzetten voor een ‘dierwaardige veehouderij’ mogen de vissen niet vergeten worden.

Succes tegen de octopuskweek

Een oranjegele octopus zwemt met kronkelende tentakels door donkerblauw water.
© iStock

Hyperintelligent, gevoelig en met een magisch talent om ‘op te gaan’ in z’n omgeving. De octopus is een verbluffend wezen. Maar er zijn plannen om hem op te sluiten in kale, massale kwekerijen voor zijn vlees. Een nachtmerrie… Daarom voeren wij een internationale strijd tegen octopuskweek. En met succes!

In de Verenigde Staten hebben de staten Washington en California de kweek verboden. In Europa en Spanje, waar de eerste octopuskwekerij gepland staat, voeren wij de druk verder op, onder andere met acties gericht op de Spaanse autoriteiten en het bedrijf dat de kwekerij wil starten.

We publiceerden een rapport over alle milieuschade die een octopuskwekerij naast het dierenleed zou veroorzaken. En ons laatste onderzoek liet zien dat Spanje miljoenen belastinggeld investeert in de dieronvriendelijke kweek.

Met collega-organisaties roepen we Spanje op de subsidies te stoppen. Al tienduizenden mensen ondersteunden onze oproep en stuurden een e-mail aan de Spaanse premier. We moeten veel minder dieren houden, niet nog meer diersoorten toevoegen aan de vee-industrie.

CIWF op de klimaattop in Azerbeidzjan

Een koe en een varken snuffelen met hun snuiten tegen elkaar aan het gras.
© iStock

De vee-industrie en ons wereldwijde voedselsysteem hebben grote impact op klimaatverandering. Daarom waren onze internationale CIWF-collega’s aanwezig op de klimaattop COP29 in Azerbeidzjan . Twee weken lang volgden zij de onderhandelingen, organiseerden evenementen en gingen in gesprek met regeringen over de noodzaak ons voedselsysteem te veranderen.

Ons huidige voedselsysteem, waarbij heel veel dieren worden gehouden onder ongezonde omstandigheden, leidt tot ernstig dierenleed, lucht-, bodem- en watervervuiling, verlies van biodiversiteit, voedselongelijkheid, vormt een risico voor de gezondheid van mensen en draagt bij aan gevaarlijke klimaatverandering.

We zullen moeten omschakelen naar een duurzaam, gezond en diervriendelijker voedselsysteem, zonder vernietigende vee-industrie. En in heel veel landen met hogere inkomens, zoals in Nederland, zullen we veel meer plantaardige in plaats van dierlijke producten moeten consumeren.

Wil jij meehelpen om van 2025 ook een succesvol jaar voor de dieren te maken? Steun ons werk dan vandaag met een (extra) donatie.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).