Zoekpictogram

Luistertips: de top 5 mooiste dierenpodcasts

News Section Icon Gepubliceerd op 12-12-2024

Luister jij ook zo graag naar een goede podcast? Niets fijners in deze tijd van het jaar om lekker te ontspannen met een mooi verhaal. Wij hebben een aantal van onze favoriete dierenpodcasts op een rijtje gezet. Veel luisterplezier!

1. Sterrin’s Dierenencyclopedie

Logo van de podcast: Sterrins Dierenencyclopedie

In Sterrin’s Dierenencyclopedie zetten ecologe Sterrin en haar dierenvriend Mark elke keer een ander dier in de spotlight. Over zowel bekende als onbekende dieren weet Sterrin alles te vertellen, vaak aangesterkt met een grappig verhaal uit haar eigen leven.

 

Ik heb me het meest verwonderd over de podcast van het Aardvarken. Wist je dat dit dier wel 80.000 mieren per dag eet en holen graaft van meer dan 6 meter diep?

Jade, fondsenwerver.

Sterrin betrekt ook de relatie met de natuur en de mens bij elk verhaal en vertelt waarom het dier zo belangrijk voor de wereld is. Een ideale podcast voor echte dierenvrienden van alle leeftijden.

Te beluisteren op Podcastluisteren.nl en in je podcastapp.

2. Animal

Logo van de podcast: Animal

In de zesdelige podcast Animal ga je op pad met New York Times schrijver Sam Anderson naar alle hoeken van de wereld. Van zijn hondje Walnut thuis op de bank tot papegaaiduikers op IJsland en zeekoeien in Florida leert Sam over het leven tijdens de ontmoetingen met dieren.

Een van de mooiste podcasts die ik dit jaar hoorde. Sam vertelt met humor en poëzie over de dieren die hij ontmoet. In een geteisterde wereld waarin uiteindelijk niemand ontsnapt aan de dood, vindt hij hoop en troost in de levens van andere dieren. Simpelweg door bij hen te zijn en hen in de ogen te kijken.

Annemarie, campaigner.

Te beluisteren op de website van New York Times en in je podcastcapp. Eerste twee afleveringen zijn gratis.

3. Zo klonk Nederland: van tapir tot grottenleeuw

Logo van de podcast: Zo Klonk Nederland

In seizoen twee van “Zo Klonk Nederland” neemt Vroege Vogels je mee op een auditieve tijdreis. In elke aflevering kan je je volledig onderdompelen in een ander tijdperk, waarin er nog mammoeten, oerossen en andere uitgestorven dieren rondliepen. Ontdek Nederland door de tijd heen en maak kennis met het veranderende klimaat, landschap en de bewoners ervan.


Maak je buiten een wandeling met deze podcast op,  dan klinkt het haast of er echt een dier al snuffelend dichterbij komt. Het is zó levendig, dat je je even in een andere wereld waant - alsof je oren konden tijdreizen.

Dewi, digital campaigner.

Te beluisteren op via NPO Radio 1, Podcastluisteren.nl en in je podcastcapp.

4. Hoe doen ándere dieren dat eigenlijk?

Logo van de podcast: Hoe Doen Andere Dieren Dat Eigenlijk?

Drie natuurkenners gaan met elkaar in gesprek over ‘typische menselijke’ dingen en hoe andere dieren daar mee omgaan. Want uiteindelijk is niets menselijks dieren vreemd.

Dialecten bij vogels (merels in Amsterdam klinken anders dan merels in Rotterdam), homoseksualiteit bij giraffen, drugsgebruik bij aapjes (door te sabbelen op een hallucinogene duizendpoot!) en bultrugwalvissen die hun eigen zomerhits maken, deze vrolijke podcast staat bol van de boeiende anekdotes. De nuchtere verhalen houden ons een spiegel voor en laten eens te meer zien hoezeer wij verwant zijn aan andere dieren en deel uitmaken van de natuur.

Annemarie.

Te beluisteren via je podcastapp, zoals Spotify.

5. De weg van de Dodo

Logo van de podcast: De Weg van de Dodo

Leerzaam, inspirerend en een beetje bedroevend: In “De weg van de dodo” volgt prijswinnende podcastmaker Jennifer drie natuurbeschermers twee jaar lang in hun volhardende pogingen een diersoort te redden van de mens. Bioloog Janneke Sindram vertelt elke aflevering een niet-zo-sprookjesachtig sprookje over een uitgestorven diersoort en hoe we kunnen leren van het verleden om onze toekomst te beschermen.

De bizarre verhalen van Janneke, bijvoorbeeld die over de Indiase gier, beluisterde ik met verbazing. Ze klinken haast als een korte tragedie. Deze podcast stemt soms verdrietig, maar tegelijkertijd inspirerend en troostend: natuurbeschermers Irma, Gijs en Martijns proberen juist, met ogenschijnlijk onuitputtelijke inzet, zo'n nieuw tragisch sprookje te voorkomen. Zij zetten alles op alles, onzeker van de uitkomst. Daar kan ik alleen maar ontzag voor hebben.

Dewi.

Te beluisteren op via NPO Radio 1, Podcastluisteren.nl en in je podcastcapp.

Bonustip: Studio Plantaardig

Logo van de podcast: Studio Plantaardig

Om dierenleed te voorkomen is het een goed idee om geen dieren, of producten van dieren, meer te eten en gelukkig zien steeds meer mensen in dat dit ook helpt om de natuur te redden en de aarde leefbaar te houden. Studio Plantaardig is een onmisbare tweewekelijkse podcast met het laatste nieuws over de overgang naar een meer plantaardige samenleving.

Esther Molenwijk brengt in Studio Plantaardig elke twee weken niet alleen het laatste nieuws over nieuwe, plantaardige ontwikkelingen, ze interviews ook allerlei deskundigen en gaat filosofische discussies niet uit de weg. Zo interviewt ze Marianne Thieme, die inmiddels theoloog is, en de bisschop van Den Bosch over het thema ‘Dier, Geloof en Diner’. Filosoof Erno Eskens komt uitgebreid aan het woord over Het Zoölogisch Manifest, waar hij nu aan werkt: een radicaal pleidooi voor rechten voor alles wat leeft.

Geert, directeur.

Te beluisteren via de website en je podcastapp.

Jouw dierenpodcast luistertip

Staat jouw favoriet er nog niet tussen? Via het formulier hieronder kan je ons vertellen welke er volgens jou niet mag ontbreken. Wij zijn benieuwd naar jouw luistertip!
Neem contact met ons op
?
?
?
?
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).