Vanaf vandaag is onze vissenspot twee weken lang te zien in bioscopen in heel Nederland! Op aangrijpende wijze vragen we aandacht voor de vissen en het vreselijk leed dat hun wordt aangedaan. De actie is 100% mogelijk gemaakt door iedereen die de crowdfundingactie steunde. Alle deelnemers nogmaals heel hartelijk bedankt!
De spot zal vanaf vandaag twee weken lang te zien zijn in de 27 belangrijkste filmhuizen in Nederland.
Dankzij de steun van iedereen die meedeed aan onze crowdfundingactie is onze spot in de tijd voor kerst twee weken lang te zien bij alle films (behalve kinderfilms) in de 27 filmhuizen in Nederland. Ruim 120.000 mensen zullen oog in oog staan met het dierenleed en worden opgeroepen te kiezen voor diervriendelijke feestdagen zonder vissenleed. Bekijk hieronder de lijst met bioscopen waar de spot te zien is.
Bioscopen |
Stad |
Theater de Lieve Vrouw |
Amersfoort (UTR) |
Cinema Amstelveen |
Amstelveen (NH) |
Cinecenter |
Amsterdam (NH) |
Cinema De Vlugt |
Amsterdam (NH) |
De FilmHallen |
Amsterdam (NH) |
De Uitkijk |
Amsterdam (NH) |
Kriterion |
Amsterdam (NH) |
LAB111 |
Amsterdam (NH) |
Pathé City |
Amsterdam (NH) |
Pathé Tuschinski |
Amsterdam (NH) |
Rialto |
Amsterdam (NH) |
RIALTO - VU |
Amsterdam (NH) |
Studio K |
Amsterdam (NH) |
The Movies Amsterdam |
Amsterdam (NH) |
Pathé Buitenhof |
Den Haag (ZH) |
Filmtheater De Witt DORDRECHT |
Dordrecht (ZH) |
LAB1 eindhoven |
Eindhoven (NB) |
Groninger Forum |
Groningen (GRO) |
Filmkoepel Haarlem |
Haarlem (NH) |
LUX |
Nijmegen (GEL) |
Kinepolis Cinerama |
Rotterdam (ZH) |
KINO Rotterdam |
Rotterdam (ZH) |
LantarenVenster |
Rotterdam (ZH) |
LHC |
Utrecht (UTR) |
Slachtstraat Filmtheater |
Utrecht (UTR) |
Springhaver |
Utrecht (UTR) |
Visum Mundi |
Wageningen (GEL) |
Heerenstraattheater |
Wageningen (GEL) |
We laten vissen zien zoals ze zijn: prachtige, intelligente dieren met gevoel en emoties én, heel belangrijk, die pijn kunnen lijden. En we roepen iedereen op geen dierenleed te eten met de feestdagen, dus ook geen vissen.
Deel de spot met je vrienden om nog meer aandacht te vragen voor deze dieren, die het zo nodig hebben.
Geen duurzaam alternatief voor vlees
Maar al te vaak wordt vis eten als een duurzaam alternatief voor vlees gezien. Maar niets is minder waar. Achter elke vis op je bord schuilt ernstig dierenleed. Denk aan overvolle netten waarin dieren verdrukt raken, de slacht zonder verdoving en de massale kwekerijen waar vrijwel geen welzijnsregels zijn en dieren vaak ziek worden en sterven.
Ook is er veelal sprake van ernstige andere problemen op het gebied van duurzaamheid, zoals overbevissing, verlies van biodiversiteit, milieuvervuiling en voedselverspilling.
Wist je bijvoorbeeld dat er voor één zalm in een kwekerij wel 440 wilde vissen zijn gestorven? Vissen in kwekerijen worden namelijk grotendeels gevoed met vissen uit het wild. Dat leidt niet alleen tot vreselijk leed, maar ook tot grote voedselverspilling.
Jaarlijks worden er 1,1 en 2,2 biljoen (dat is 1000 miljard) vissen uit het wild gevangen en gedood. Een onvoorstelbaar aantal… Maar liefst de helft van deze dieren verdwijnen in vismeel en -olie dat grotendeels gevoerd wordt aan vissen in kwekerijen.
Leed in kwekerijen
Jaarlijks worden er ongeveer 124 miljard vissen gehouden in kwekerijen.[1] Dat zijn meer dieren dan alle kippen en zoogdieren samen die jaarlijks in de veehouderij gehouden worden.
Bekijk hieronder ons undercoveronderzoek naar Europese viskwekerijen.
Er zijn vrijwel geen regels om het welzijn van deze dieren te beschermen. Vissen zijn vogelvrij en het dierenleed is zeer ernstig. Deze wilde dieren worden veelal met duizenden bij elkaar gestopt in kale bakken of kooien, waar ze vrijwel geen enkele mogelijkheid hebben voor hun natuurlijk gedrag. Dit leidt tot stress, frustratie, angst, agressie en soms zelfs kannibalisme. Het risico op ziekte en sterfte is zeer hoog. Zo sterven er in de zalmkwekerijen in Noorwegen alleen al 65 miljoen zalmen voortijdig.[2]
Bekijk hieronder ons undercoveronderzoek in Schotse zalmkwekerijen.
In Nederland worden jaarlijks zo’n 3,5 miljard vissen gevangen en 15 miljoen vissen gehouden in kwekerijen.
Lees meer over het leven en de welzijnsproblemen van deze dieren in kwekerijen in ons rapport ‘Kweekvissen in Nederland: vee-industrie onderwater’.
Naar een dierwaardige visserij en aquacultuur
Er moet grote verandering komen voor de vissen. Daarom presenteerden wij samen met collega-organisaties kortgeleden ons nieuwste rapport ‘Naar een dierwaardige visserij en aquacultuur’ aan Tweede Kamerleden. Hierin adviseren wij de overheid en beleidsmakers hoe we kunnen omschakelen naar een visserij en kweeksector waarin dierenwelzijn centraal staat.
Eerder presenteerden wij in het Europees Parlement een rapport waarin we laten zien hoe Europa kan overstappen op een duurzame aquacultuur. Hierbij is het belangrijk te stoppen met het kweken van vleesetende vissen en vooral de algenkweek te ontwikkelen.
Wie is de vis?
Wil je meer weten over vissen, bekijk dan onze serie ‘Wie is de vis?’ Hierin geven we de meest gegeten vissoorten een gezicht. Leer hoe het dier eruitziet, wat ze graag doet op een dag én wat het betekent om het dier te eten.
Meer weten?
Onder de titel Oog voor vis voeren wij nationaal en internationaal actie voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren. Wij willen onder andere goede regelgeving op nationaal en internationaal niveau om het dierenwelzijn te beschermen tijdens de vangst, de doding, het transport en het leven in kwekerijen. Daarbij pleiten we voor duurzame aquacultuur en voor bescherming van vispopulaties en mariene ecosystemen en daarmee voor een sterke afname van de visvangst en van de consumptie van vissen en andere waterdieren.
Bronnen:
[1] https://www.cambridge.org/core/journals/animal-welfare/article/estimating-global-numbers-of-farmed-fishes-killed-for-food-annually-from-1990-to-2019/765A7CCA23ADA0249EF37CFC5014D351
[2] https://nos.nl/artikel/2514996-zeeluis-en-winterzweren-noorse-kweekzalmindustrie-kampt-met-massasterfte