Zoekpictogram
Kwartels in kooien

In de supermarkt kom je ze bijna niet tegen en in de media wordt er nooit over gesproken. Maar naast de kip, de eend en de gans, is er nog een vogel die een treurig en ellendig leven leidt in de Europese vee-industrie: de kwartel. Deze kleine, prachtige vogel wordt in overvolle schuren en krappe, kale kooien gehouden voor eieren en vlees. Ruim 140 miljoen kwartels ondergaan hun trieste lot achter gesloten deuren. Dit is het kleinste slachtoffer van de Europese vee-industrie.

Een vrije vogel

De kwartel is van nature een schuwe vogel die zich graag schuilhoudt tussen de begroeiing. Ze vliegt veelal korte afstanden, maar er bestaan ook kwartelsoorten die jaarlijks duizenden kilometers afleggen naar warmere gebieden. Ze staat bekend om haar prachtige zang; er zijn zo’n 28 verschillende zanggeluiden bekend met elk een aparte functie. Een groot deel van de dag besteedt de kwartel aan het zoeken naar voedsel, zoals zaden, insecten, bessen en jonge bladeren. Daarnaast neemt ze meerdere malen per dag een stofbad.

Kwartels in de natuur

Opgesloten

In de Europese vee-industrie wordt de grote meerderheid van de 140 miljoen kwartels gehouden voor het vlees. Zij leven in krappe kooien of overvolle schuren en gaan al na 5 weken naar de slacht. De dieren hebben vaak nog minder dan een bierviltje aan ruimte. Van de kwartels die voor hun eieren worden gehouden, leeft 90% in kooien. Deze dieren slijten hun leven in ’s werelds kleinste legbatterijkooien. Kwartels in de vee-industrie hebben geen enkele ruimte om te scharrelen, hun vleugels uit te slaan en hun natuurlijke gedrag te uiten. Veelal proberen ze tevergeefs stofbaden te nemen in de kale kooien. Een hartverscheurend gezicht. Bekijk hier de beelden van ons undercoveronderzoek bij Europese kwartelbedrijven.

Kwartel op de menukaart

De overgrote meerderheid van de kwartels in Europa leeft onder erbarmelijke omstandigheden. Er bestaan wel bedrijven in Europa waar de dieren een beter leven hebben, maar helaas gaat het hier om een kleine minderheid. In Nederland bestaat er nog geen keurmerk voor kwartelproducten met hoger dierenwelzijn. Kom je in een restaurant kwartel of kwarteleitjes tegen? Vraag dan altijd naar de afkomst. Als de restauranthouder je niet kan bevestigen dat de dieren op een bedrijf met vrije uitloop hebben geleefd, neem dan het zekere voor het onzekere en bestel het gerecht niet. 

Kwartels: wat vinden wij?
Kwartels in de natuur
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).